Burn-out en Bore-out

Uitgeblust: heb jij een burn-out of bore-out?
Het lijkt wel een hype: om je heen zie je allerlei mensen die een burn-out hebben. Ze stoppen tijdelijk met werken om weer even op adem te komen en de energie terug te vinden. Wanneer je die berichten leest, herken je jezelf er eigenlijk ook wel in: je moet jezelf elke dag naar je werk slepen en je krijgt met moeite wat motivatie tevoorschijn om met jouw taken aan de slag te gaan. Heb jij dan ook een burn-out of een bore-out? 

Waarom krijg je een burn-out?
Een burn-out is vaak het resultaat van verschillende stressvolle omstandigheden, die zich maar blijven opstapelen. Een burn-out komt niet door één stressvolle dag of stressvolle week, maar doordat je voor lange periode heel veel stress hebt ervaren. Daarnaast zie ik vaak dat mensen met een burn-out nergens écht goed tot rust kunnen komen. Op werk is het druk en stressvol, maar thuis heb je ook nog zóveel te doen! Misschien zorgt al die druk ook wel voor spanningen in je relatie, waardoor je nog eens extra stress ervaart. Je wordt geleefd en hebt geen tijd om tot rust te komen. 

Misschien heb ik wel een burn-out… Hoe herken je dat?
Na maanden of jaren rennen en vliegen, begint je iets op te vallen: het lukt gewoon allemaal niet meer. Zelfs de meest simpele taken lijken een enorme opgave. Je voelt je chronisch vermoeid en opgebrand. Daarnaast herken je jezelf misschien niet meer: waar je eerder vrolijk was en alles zonder moeite deed, ben je nu snel geïrriteerd of emotioneel. Misschien voel je ook veel afstand tegenover je partner: die kan namelijk ook weinig meer goed doen. Er zijn veel verschillende klachten die wijzen op een burn-out, maar het belangrijkste is: zit je niet meer lekker in je vel én ontbreekt de energie? Dan is het in ieder geval goed om daarover in gesprek te gaan. 

Wat is een bore-out? 
Eerst de overeenkomst: in beide situaties voel je je uitgeput en opgebrand, maar de oorzaak van een bore-out komt juist door stress door verveling. Dit komt vaak door je werk: je hebt weinig te doen of je vindt het werk wat je moet uitvoeren niet leuk. 

Hoe zorgt dit dan voor stress? Dat komt meestal doordat je niet wilt laten zien dat je je verveelt. Je probeert over te komen als iemand die altijd hard aan het werk is en dus moet je de hele dag doen ‘alsof’ je druk bent. Het verbergen van je verveling kost je veel energie en kan zorgen voor een bore-out. 

Ga weer vol energie door het leven!
Zet nu de eerste stap om van jouw burn-out of bore-out klachten af te komen. Ga binnenkort weer vol energie door het leven! Plan vrijblijvend een kennismakingssessie in.

Dit doe je door mij te appen of bellen op 06 – 58 72 36 87 Hopelijk tot snel!

Scroll to top