(Familie)opstellingen

Familieopstellingen? Wat is dat?
Heb jij weleens nagedacht over de opstelling – het systeem- van jouw familie, vriendengroep of je collega’s? Familieopstellingen komen het meeste voor in therapie. Daarom ga ik nu verder in op familieopstellingen. Maar, wees gerust. Deze vorm van therapie is toepasbaar of allerlei situaties! 

De relatie met jouw familieleden is allesbepalend voor de relaties die jij later tegenkomt in je leven: de relatie met jouw partner, je vrienden, je collega’s of je kinderen. Wanneer je merkt dat één van deze relaties moeizaam verloopt, is de kans groot dat dit komt door de oorspronkelijke opstelling van jouw familie.  

Een familieopstelling geeft je inzicht!
Elke familie heeft zijn eigen systeem, waarbij iedere persoon een eigen plek inneemt. Zo is de ene ouder misschien écht een verzorger, terwijl de andere ouder afstandelijker is en juist een meer autoritair. Daarnaast hebben broers en/of zussen ook een eigen plek in de familie. Als laatste mogen we jou natuurlijk niet vergeten, want jij hebt ook een plek in deze opstelling! 

Hoe gaat dit te werk tijdens een coaching sessie?
Ik houd ervan om dit heel praktisch in kaart te brengen. Daarom vind je bij mijn coaching praktijk in Barneveld een kast vol met allerlei soorten poppetjes. Daarnaast maak ik graag gebruik van de ruimte in mijn praktijk en gebruik ik matjes voor een opstelling. Bij het inzichtelijk maken van de familieopstellingen ga je eerst op zoek naar een poppetje wat bij jou past. Vervolgens ga je op zoek naar een bijpassend poppetje voor elk familielid. Daarna krijgt dit poppetje – wat nu symbool staat voor één familielid – een plaats in de familieopstelling. 

Dit doe jij ook compleet volgens je eigen inzicht: staan jullie dicht bij elkaar of is er juist afstand? Staan jullie tegenover elkaar? Met de rug naar elkaar toe? Wat wordt er zichtbaar? Is er sprake van trauma of verdriet of misschien wel een familiegeheim dat al generaties mee wordt gedragen die jij tot op de dag van vandaag meedraagt zonder dat je het weet? Opstellingen kunnen binnen ieder systeem inzichten geven. Denk aan systemen bij vrienden, werk, teams of de buurt. 

Zo, dit is jouw familieopstelling. En nu?
Heeft iedereen een plek gekregen in jouw opstelling? Dan is het tijd om hierover in gesprek te gaan? Waarom heb je voor deze poppetjes gekozen? Waarom heb je het op deze manier neergezet? Zijn er tekenen die wijzen op verstoorde relaties? Het gesprek over de opstelling die je hebt gemaakt geeft je waarschijnlijk direct al een paar inzichten. De belangrijke punten die uit de familieopstelling voortkomen, nemen we mee in de rest van de coaching sessies. 

Benieuwd naar een coaching sessie met familieopstellingen?
Laten we nagaan hoe we jou het beste kunnen helpen! Ik ben Brenda. Gecertificeerd coach en deskundige op het gebied van IEMT en familieopstellingen. Tijdens een vrijblijvende kennismakingsessie laat ik je meer zien over deze vorm van coaching. Bel of app direct! 06 – 58 72 36 87. Tot snel!

Scroll to top